Vaihto-opiskelijat

Värikäs vaihtovuoteni Australiassa

Lähdettyäni matkaan kohti tuntematonta noin reilu vuosi sitten, en olisi voinut kuvitellakaan, miten paljon hienoja asioita saisin kokea vaihtovuoteni aikana Rotareiden kautta. Kaikki tapahtui jotenkin nopeasti ja muistan vielä ilmassa olevan jännityksen ja häivähdyksen pelostakin. Tuosta alkoi uusi kappale elämässäni.

Vaihtovuoteni starttasi Victorian osavaltiossa pienessä maalaiskylässä, jossa oli enemmän lehmiä kuin ihmisiä, tai ainakin näin minulle kerrottiin. Paikka alkoi siis heti tuntua kodilta ja sain asua vuoden aikana neljässä ihanassa ja lämminsydämisessä perheessä. Kävin samaa koulua koko vuoden, ja sainkin sieltä paljon uusia ystäviä, joiden kanssa olen vieläkin tekemisissä päivittäin. Ihmisissä ihanaa oli se, että kaikki olivat niin avoimia ja halukkaita tietämään uusista ihmisistä. Juuri tämän vuoksi sopeutuminen ja kotiutuminen olikin vallan helppoa. Vuoden aikana ehdin matkustaa puoli Australiaa ja tutustua upean värikkääseen kulttuuriin oppimalla mm. kielen, tavat ja tietoa historiasta ja alkuperäisasukkaista. Ennakkoluulot hälvenivät ja astuin ulos suomalaiselta mukavuusalueeltani. Tämä matka oli siis oppimista maailmasta, mutta myös paljon itsestäni.

Katsoessani vaihtovuottani jälkeenpäin, huomaan paljon pieniä asioita, joilla on nyt todella suuri merkitys minulle. Arvostus omaa isänmaata kohtaan, mutta myös muita maita ja kansallisuuksia kohtaan. On mahtavaa voida nähdä maailma aivan eri näkökulmasta ja suurempana kuin ennen.

En kuitenkaan olisi tässä, kertomassa tarinaani maailmaani mullistavasta matkastani, jos en olisi rohkaistunut sanomaan kyllä tuolle tuntemattomalle maailmalle. Siitä saan kiittää Rotareita, etenkin Haapajärven Rotary klubia sekä myös perhettä, sukua ja ystäviäni, jotka tukivat minua päätöksessäni lähteä ja olivat matkalla mukana sydämessäni. Toivoisinkin, että mahdollisimman moni nuori päättäisi ottaa tällaiset mahdollisuudet vastaan.

Siru Saarnio